6 érv a kudzu gyökér terápiás alkalmazása mellett

A kudzu egyre nagyobb teret hódít az egészségvédelem világában. A következőkből kiderül, hogy miért lehet előnyös a fogyasztása szinte mindenki számára.

6 érv a kudzu gyökér terápiás alkalmazása mellett

Mi az a kudzu gyökér?

A kudzu (Pueraria lobata) egy Kínában, Japánban, Koreában és Kelet-Ázsia más részein őshonos kúszónövény, melyet évszázadok óta használnak a hagyományos orvoslásban. A kudzu gyökerében számos jótékony vegyület található, beleértve egyes flavonoidokat és izoflavonoidokat, melyeknek köszönhetően a legkülönbözőbb panaszok kezelésére is igénybe vehetjük. Lássunk ezek közül hatot!


Milyen esetekben lehet előnyös a kudzu gyökér alkalmazása?

1. Inzulinrezisztencia (IR)

A kudzu gyökér különböző bioaktív vegyületeket tartalmaz. Ezek közé tartoznak az erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező izoflavonoidok, például a daidzein és a puerarin, melyek szerepet játszanak az inzulinrezisztencia kialakulásával is összefüggésbe hozható oxidatív stressz és gyulladások csökkentésében.

A daidzein és a puerarin segítik az inzulinérzékenység növelését azáltal, hogy aktiválják az inzulin jelátviteli útjait, és javítják a sejtek glükózfelvételét. Ezenkívül ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni az adipocita-gyulladást és képesek fokozni az adiponektin kiválasztását, tovább javítva az inzulinérzékenységet.

Az inzulinrezisztencia kezelésére a kudzu gyökér kivonatát, vagy az aktív hatóanyagait tartalmazó készítményeket javasolt napi rendszerességgel fogyasztani, általában 100-500 milligrammos adagokban, orvos felügyelete mellett. 

A következőkben bővebben is olvashatunk az inzulinrezisztencia előfordulásának okairól és hatékony kezeléséről: Az inzulinrezisztencia tünetei, kockázati tényezői és megelőzése

2. Változókor

A kudzu gyökérben található izoflavonoidok, mint például a daidzein és a genistein, fitoösztrogének lévén a szervezetben az ösztrogénhez hasonló hatást fejtenek ki. Ezek a vegyületek képesek kölcsönhatásba lépni az ösztrogénreceptorokkal, így hozzájárulhatnak a hormonális egyensúly szabályozásához, és segíthetik a menopauzával járó tünetek, például a hőhullámok és a hangulatingadozások enyhítését. Emellett kimutatták, hogy ezek a vegyületek hatással vannak az agyban az idegi jelátvitelért felelős anyagok aktivitására, ami szintén szabályozhatja a hangulatot a menopauza idején.

A menopauzával járó tünetek enyhítéséhez ajánlott olyan kudzu gyökér kiegészítőket alkalmazni, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaznak daidzeint és genisteint, napi 50-200 milligrammos adagokban.

Hogyan csillapíthatjuk a változókor egyik leggyakoribb tünetét? Ebből a bejegyzésből megtudhatjuk: 8 gyógynövény a menopauza idején jelentkező hőhullámok enyhítésére

3. Izomfájdalmak

A kudzu gyökérben gazdagon megtalálható flavonoidok, mint például kvercetin, vagy a különböző izoflavonoidok, köztük a már említett daidzein, erőteljes analgetikus, vagyis fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A kvercetin és a daidzein hatása annak köszönhető, hogy gátolják a gyulladást okozó citokinek felszabadulását, illetve szabályozzák a fájdalom érzékelését a központi idegrendszerben. Emellett ezek a vegyületek segítenek csökkenteni az izomgyulladást és az oxidatív stresszt, ezáltal is enyhítve az izomfájdalmat.

Az izomfájdalom fennállásakor a panaszok enyhítésére a kvercetint és daidzeint jelentős mennyiségben tartalmazó kudzu gyökér kivonatát javasolt naponta bevinni, 100-500 milligrammos adagokban.

Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy hogyan csillapíthatjuk az izomfájdalmakat helyileg, kíméletesen és természetesen: Mesterbalzsam - Egy természetesen eredményes módszer izom- és ízületi panaszok helyi csillapítására

4. Fejfájás

A kudzu gyökér nemcsak az izomfájdalmak csillapításában lehet a segítségünkre, hanem fejfájás és migrén előfordulásakor is igénybe vehető. A már említett flavonoidjai és izoflavonoidjai, mint például a kvercetint és a daidzein fájdalom- és gyulladáscsillapító tulajdonságai tudományos vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint ugyanis a hirtelen ránktörő, szűnni nem akaró fejfájás csillapításában is hatékonynak bizonyulnak. 

A kudzu gyökér a fejfájás esetén is úgy fejti ki hatását, mint az izomfájdalom fennállásakor - jótékony vegyületei a pro-gyulladásos citokinek felszabadulásának gátlásával és a fájdalom érzékelésének központi idegrendszerben történő szabályozásával enyhítik a panaszokat.

A fejfájás és a migrén csillapítására szintén 100-500 milligramm a javasolt beviteli mennyiség.

Milyen életviteli és étrendi tényezők segíthetnek a fejfájás enyhítésében? Innen kiderül: Hatékony módszerek a fejfájás megelőzésére és csillapítására

 

5. Májvédelem

A kudzu gyökérről kimutatták, hogy olyan antioxidánsokat tartalmaz - például polifenolokat, flavonoidokat és izoflavonoidokat, beleértve a daidzeint és a puerarint - amelyek hozzájárulnak hepatoprotektív, vagyis májvédő tulajdonságaihoz.

Ez a hatás annak köszönhető, hogy ezek a kudzu gyökérben található antioxidánsok segítenek neutralizálni a szervezetben a szabad gyököket és csökkenteni az oxidatív stresszt a májban. Ennek következtében képesek védelmet nyújtani a hepatociták, vagyis a májsejtek károsodásával szemben, illetve elősegíteni a máj méregtelenítési folyamatait és regenerációját is. Emellett kimutatták, hogy a daidzein és a puerarin szabályozhatják a májban található enzimek aktivitását, és fokozhatják az epe áramlását is, tovább támogatva a máj egészségét.

Az antioxidánsokban gazdag kudzu gyökér étrend-kiegészítőket érdemes naponta fogyasztani a májvédő és a méregtelenítő kúrák során. Fontos azonban, hogy a lehető legjobb hatás elérése, valamint a megfelelő adagolás érdekében konzultáljunk orvosunkkal, vagy tartsuk be a termékhez mellékelt felhasználási javaslatban foglaltakat.

A kudzu gyökér mellett számos más növényt alkalmazhatunk hatékonyan a máj védelmére. A következő bejegyzésben az egyik legnépszerűbbről olvashatunk bővebben: Hogyan védi májunk egészségét a máriatövis?

6. Stresszkezelés

Az izoflavonoidok és a flavonoidok mellett a kudzu gyökér szaponinokat és más olyan bioaktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek erőteljes adaptogén tulajdonságokkal rendelkeznek, így segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, hatékonyabban megbirkózni azzal, valamint ellenállóbbá válni annak káros hatásaival szemben.

Kimutatták, hogy a kudzu gyökér izoflavonoidjai, mint például a daidzein és a genistein, képesek szabályozni az agyban a neurotranszmitterek aktivitását, különösen a szerotonin és a gamma-aminovajsav (GABA) szintézisét. Ez kulcsfontosságú a hangulat és a stresszreakció javításához. Emellett a kudzu gyökérben található flavonoidok és szaponinok segítenek csökkenteni a stresszhormonként is ismert kortizol szintjét, valamint fokozni a szervezet saját védekezési mechanizmusait, aminek köszönhetően tovább erősíti a stressz elleni védelmet.

A mindennapi rutin részeként fogyasztott, jelentős mennyiségű izoflavonoidokat, flavonoidokat és szaponinokat tartalmazó kudzu gyökér étrend-kiegészítők segíthetnek a stressz káros hatásainak enyhítésében, valamint az érzelmi jóllét megőrzésében és visszanyerésében is. A javasolt adagolás az egyéni igények és egészségügyi állapot függvényében változhat, így ajánlott szakemberrel konzultálni a kudzu gyökér megfelelő alkalmazását illetően.

Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy milyen gyógynövényeket vethetünk még be a stressz hatékony csillapítására: 20 kipróbált és hatékony gyógynövény a stressz csökkentésére

Egyetlen termék, megannyi jótékony hatás

A Crystal Kudzu + B6 Kapszula a szárított kudzu őrlemény mellett idegvédő B6-vitamint is tartalmaz, mely remekül kiegészíti a kudzu gyökér hatásait. Napi 1-2 kapszula bevitele ajánlott, mely olyan panaszok esetén lehet előnyös, mint például a rossz általános közérzet, a depresszió, az inzulinrezisztencia, valamit a különböző fájdalmak, beleértve az izomfájdalmakat és a fejfájást is. Beszámolók szerint segíthet a változókor tüneteinek enyhítésében, és a máj méregtelenítésében is.

A kudzu gyökér számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, amelyeket tudományos kutatások is alátámasztanak. Az inzulinrezisztencia és a menopauzával járó tünetek kezelésétől kezdve az izomfájdalom enyhítéséig és a máj egészségének támogatásáig a kudzu gyökér értékes kiegészítése lehet a holisztikus, átfogó egészségmegőrző törekvéseknek. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt javasolt szakemberrel konzultálni, különösen, ha fennálló egészségügyi panaszoktól szenvedünk, vagy más gyógykészítményeket alkalmazunk.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://examine.com/supplements/kudzu/

https://www.researchgate.net/49830965_

https://link.springer.com/10.1007/978-1-592

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7434045/

https://onlinelibrary.com/doi/full/10.1111/j.15

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21315814/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34539970/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24339367/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8315847/

Fotók a megjelenés sorrendjében:

Cottonbro Studio

Blue Bird

Karolina Grabowska

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 853 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute